Teadlaste ÖÖ Festival Järveküla Koolis

by | 24 sept., 2021

Teadlaste ÖÖ Festival Järveküla Koolis

Järveküla Kool võttis esimest korda osa üle-eestilisest teadust populariseerivate sündmuste sarjast – Teadlaste ÖÖ Festivalist (TÖF). Soov osaleda sellisel festivalil on olnud juba pikaajaline ja võime öelda, et täitus üks meie unistustest! Festivali idee on tutvustada teadussaavutusi laiemale publikule ja ennekõike äratada noortes huvi teaduse vastu. See oli ka meie eesmärk – näidata õpilastele, et täppisteadused ei ole rasked, et need ained on huvitavad ja aitavad kaasa tuleviku teadussaavutustele. TÖF kaaskorraldaja on Teaduskeskus AHHAA, sündmust rahastatakse Euroopa Komisjoni Teadus- ja innovatsiooniprogrammist Horisont 2020.

Korraldustöödega alustas TÖF meeskond juba kevadel, kõik kirja pandud ideed said ka teoks, sest püsisime sihikindlalt kokkulepitud tegevuste raamistikus. Selleaastaseks festivali peateemaks oli toit ja kõik, mis sellega seondub – toidu tootmise mõju keskkonnale ja ühiskonnale, toidu käitlemine ja pakendamine, toidu raiskamine ja toidujäätmed. 20. – 24. sept toimusid koolis töötoad, loengud, Rakett69 õpihuvilaagrid, näitus. Festivali nädala avasime teadusele kohaselt tossu ja pauguga õues. Töötubades said lapsevanemad koos lastega meisterdada toiduainetest laavalampi, valmistada võid, kiivist ja banaanist eraldati DNA-d, uuriti mis on Seitan ning kui palju liha me tegelikkuses tarbimine ja milline mõju lihatoomisel on keskkonnale. Arutleti selle üle, kuidas saab toitu taaskasutada ja valmistati toidu jääkidest üks kosutav kehakoorija. Toidust määrati toitaineid, toimus teadusteater, AHHAA kuppelplanetaariumis sai vaadata inimkonna kosmoseajaloo filmi. Rakett69 õpihuvilaagrid pakkusid muidugi enim elevust ja huvi. Õpetajad läbisid suvel Rakett69 õpihuvilaagrite juhendajate koolitused ning nüüd said juba ise koolis läbi viia põnevaid ülesandeid teadushimulistele õpilastele. Vahetundides pakkusid 9. klasside õpilased kuivjää morssi, vaatasime teadus videosid, õpetasime, kuidas saab ise võid teha, toimus silmamuna veeretamise võistlus ning näitusel sai teadmisi sellest, kes leiutas sõõriku, kuidas jõudsid riis ja kartul Euroopasse, kui palju suhkrut on hea. Õpilastele meeldis ja kõlas „teeme järgmine aasta jälle“. Koostegemises on kõige suurem rõõm!

Suur tänu TÖF ürituse panustajatele: Kati Metsaots, Liis Kadalipp, Merike Sepp, Gitta Allik-Kopamees, Kaija Seepter, Helen Ball, Therese Tedremaa, Jane Tamm, Maija Zossenko, Triin Münt, Mari Virks, Kiira Perolainen. Abiks olid 9. klasside õpilased: Karolin Drobet, Mirjette Sillamaa, Carl Hendrik Üürike, Marta Arete Sokk ja Astrid Ulpus.

 

If you have a deadline looming, you might be considering hiring an essay writer for you. These services will work to meet this deadline. You don't have to worry about completing your papers on time; they will work quickly and efficiently to meet your requirements. You can also be assured that their writers will provide top-quality writing and won't reveal your identity to the writer. The essay writing services will ensure that you get exactly what you need, and that they will follow the deadline to the letter. Pornlux.com tube