Kuidas juhtida arutelu?

by | 27 okt., 2017

23.-24. oktoobril toimus kooliperele koolitus projekti “Argumenteeritud juhtimine koolis ja klassis” raames. SpeakSmart meeskond aitas meil kahel päeval omandada argumendi- ja väitlusoskusi. Järveküla kooli väärtuste hulgas on olulisel kohal avatus, lahendustele orienteeritus, kriitiline mõtlemine ja tõenduspõhine otsustamine. Need märksõnad on kattuvad suurel määral argumenteeritud suhtlemisoskustega, mida väitluse kaudu on võimalik arendada. Koolitus kombineeris kõne-, mõtlemis- ja väitlusoskuste omandamist, nende oskuste harjutamist ja Järveküla kooli väärtuste üle mõtlemist ja arutlemist.

Väideldi selle üle, millist tähelepanu tuleks pöörata murelastele õppetöös. Kuivõrd on see õpetaja ja millisel määral tugipersonali või vanemate ülesanne?   Muutunud õpikäsitust ja tulevikku silmas pidades selle üle, milline vahekord on üldõpetusel, lõimingul ja aineõpetusel. Jätkub erinevate gruppide argumentide üldistamine ja ühtsete seisukohtade kujundamine antud teemadel.

Käimas on kooli arengukava koostamine. On oluline, et arutelud oleks hästi juhitud, argumente tähtsustavad. Dialoogis peab selguma tugevaim argument.

Margo Loor SpeakSmarti meeskonnaga

Peamiste koolitajatena rõhutasid Margo Loor ja Kai Klandorf argumendi struktuuris selgituste ja järelduste osale tähelepanu pööramist. Esile peab tulema saadav hüve, kui otsust just antud argumendist lähtuvalt peaks tegema. Tihti mõtleme, mida öelda, kuid oluline on mõista, mida kuuldakse. Argument mõjub vaid mõtlevale inimesele.

Praktiliste õppepäevade tulemusena saadi juurde oskusi, et paremini:

  • arvestada erinevate mõjuteguritega inimestevahelises suhtlemises;
  • olla tolerantsemad erinevate arvamuste osas, kuna väitlus õpetab nägema ühe otsustuskoha
    või väärtuste erinevaid pooli;
  • struktureerida oma mõtteid ja eneseväljendust veenvate argumentidega;
  • ära tunda demagoogiat ja ebaausaid võtteid ning neile tähelepanu juhtida;
  • kasutada argumenteeritud sõnumit suhtlussituatsioonis, mida saab rakendada nii suhtluses õpilastega kui ka kolleegidega.

Koolitusprojekt teostub ESFi toel. Alustati augustis klassijuhatajatele suunatud videokoolitusega, novembris külastatakse teineteise tunde. Projekti tegevused kestavad detsembri lõpuni.

If you have a deadline looming, you might be considering hiring an essay writer for you. These services will work to meet this deadline. You don't have to worry about completing your papers on time; they will work quickly and efficiently to meet your requirements. You can also be assured that their writers will provide top-quality writing and won't reveal your identity to the writer. The essay writing services will ensure that you get exactly what you need, and that they will follow the deadline to the letter. Pornlux.com tube