Teistmoodi Õppimise Päev “Keskkonnakaitse ja säästev areng”

Järveküla Koolis toimusid tunnid reedel 18. oktoobril teistmoodi.
Juba neljandat korda toimuva Teistmoodi Õppimise Päeval keskendusime keskkonnakaitsele ja säästva arengu teemadele. Aga mitte ainult, külla olid kutsutud veel Eesti Töötukassast karjäärinõustajad 8. ja 9. klassidele rääkima karjääri kujundamisest tulevikus. Kirjanik Sass Henno pani oma tempoka kõnega õpilased mõtisklema teemadel nagu karm lapsepõlv, suitsetamine ja alkohol, lähisuhted ja vägivald. Ta jagas igakülgset nõu kuidas sellisel puhul end kaitsta, käituda ja kuhu pöörduda. Nahakunstnik Stella Soomlais oli kaasa toonud erinevaid nahkasid ja rääkis, kuidas tema oma ägedate kottide loomisel rakendab ringmajanduse põhimõtteid. Eesti Mereinstituudist Liina Pajusalu keskendus tõsisematele teemadele nagu ookeanide hapestumine ja kuidas saaks mereelupaikasid taastada. Osa õpilasi käsi Viimsi Rannarahvamuuseumis muuseumiprogrammil „Läänemeri olgu puhas“. Läänemeri on mitmes mõttes väga erakordne meri, mis tagab meile toidu, transporditeed, looduselamused. Prooviti vormijoonistamist ja loodi tuleviku linnasid.

Meie väikesed sõbrad said nautida veetilga seiklusi mobiilses planetaariumis ja mängida koos Keskkonnakesega prügi sorteerimist. Köögis valmistati Aasias populaarset lihaasendajat – seitan, püüdes teadvustada samas, et liha tarbimine on üks keskkonna probleemidest. Õpiti taaskasutamist ja prooviti oma kasutatud t-särkidele uus välimus kirgaste värvidega anda. Päeva jooksul ühtlasi koristati ära koolimaja ümbrus. Löödi kaasa keskkonnateemalises videokonkursis „Riietesse uppuva maakera“ ja mängiti keskkonnahariduse mängu „Lotte loodusmäng“.

Päeva lõpetasid Aafrika trummide helid, mis oli kaasa toonud Toomas Grek Rae Huvialakoolist. Meie kooli 3. klassid olid meie oma muusikaõpetajate abiga selgeks õppinud fantastilised etteasted teistmoodi pillidega. Selgus, et väga vahvat muusikat saab välja võluda pappkastist, metallist lusikatega, piimapakiga, plastikust pudeliga, hernestega.

Suur tänu kõigile, kes panustasid tänasesse päeva.

Meil oli üks ütlemata tore ja õpetlik päev!