Teadusnädal, mis lõppes teistmoodi ja üllatusega

by | 17 nov., 2022

Järveküla Kool tähistas nädal enne esimest koolivaheaega 17.-21. oktoobril teadusnädalat. Teadusnädala viimasel päeval toimus koolis Teistmoodi Õppimise Päev, mis lõppes üllatusega.

Sellel aastal olid teadusnädalal fookuses ülesanded, mida õpilased said ise õpetaja juhendamisel kaasõpilastele korraldada. Nii kõlas eetris teadusraadio ja elamust pakkusid Vau vahetunnid. Teadusraadiost kuulis põnevaid fakte ja olulisi sündmuseid teadusmaailmast, mida 9. klassi õpilased eelnevalt salvestasid. Vau vahetundidel said õpilased nautida mini teadusetendusi, mida viisid läbi 8. klassi õpilased.
Lisaks said õpilased vahetundidel läbida teadusorienteerumise rada ning mängida lõbusat mängu Mis on pildil?. Mängus oli kokku 10 mikroskoobiga tehtud pilti ja igal pildil neli vastusevarianti, millest üks oli õige.

Teadusnädala neljapäeval toimus koolis kogukonna teadusõhtu. Üheks õhtuks avas uksed kogukonna heategevuslik kohvik. Müügis olid isuäratavad kalasaiad, sügisene õunakook, värvilised küpsised ja küpsetised. Õhtu üks populaarsemaid tooteid oli suhkruvatt. Kui sa oled pärast koolipäeva õhtul uuesti koolimajja tagasi tulnud, siis ei saa ju tükike suhkruvatti sulle liiga teha. Kohvikust saadud tulu, 440 eurot läheb õpilastele teadusvahendite soetamiseks. Otsuse, mida täpsemalt ostetakse, teevad sellel korral õpilased ise.
Kogukonna õhtul avati fotokonkursi „Teadus minu ümber” näitus. See esimene äratundmine ja siiras rõõm kui laps märkab sõbra või õpetaja tööd seinal on seda väärt, et sarnaseid ettevõtmisi korraldada.
Teadusõhtul sai osaleda põnevates töötubades. Töötoad olid eelneva registreerimisega Stuudiumis. Magusasõbrad said valmistada kiirjäätist, uudishimulikud said teada, kuidas töötab meie silm, väljakutseid pakkus mikroskoobifotograafia ja ennast sai proovile panna nii põnevate katsete, vulkaani kui ka tuntud saate Rakett69 töötoas.

Järveküla koolis on traditsioon, et kaks korda aastas on Teistmoodi Õppimise Päev (TÕP), kus õpilastele toimuvad harivad väljasõidud või koolimajas kohapeal huvitavad töötoad.

Tunniplaani järgseid tunde sellel päeval ei toimi. 21. oktoobril olid 1.-4. klassi õpilased väljasõitudel ning 5.-9. klasside õpilastele toimus koolimajas konverentsipäev.
Esimesed klassid külastasid Ajaloomuuseumi Sarevi teatritoa programmi “Lavastuse sünd” ja läbisid lastemuuseumi Miiamilla orienteerumisraja, teised klassid külastasid Tallinna Loomaaed ja tegelesid Zookool töölehtedega, kolmandad ja üks neljas klass nautisid päeva PROTO avastustehases, ülejäänud neljad klassid tegelesid erinevate programmidega. Näiteks külastati Eesti Noorsooteateri programmi “Reis ümber teatrinukkude”, teaduskeskust AHHAA ja põgenemistuba Escaper ning võeti ette retk ka Bastionikäikudesse.
5.-9. klassi õpilasi tervitas hommikul koolimajas korraldusmeeskond. Saabudes said õpilased ja külalised nimelised päevakavaga kaelakaardid ning tervituseks smuuti. Päeva avas unenõustaja ja psühholoog Kene Vernik, kes viis läbi praktilise töötoa, kuidas enda unetunde jälgida. Ta rääkis, miks uni meile üldse vajalik on.

Kaks põhilist küsimust, mida õpilased tahtsid teada saada.
Miks on vaja magada?
Magada on vaja selleks, et meie aju saaks taastuda ja salvestada infot, mida päeval omandasime. Magamine hoiab meie keha värske ja energilisena ja magades lapsed kasvavad.
Kaua ma peaksid magama?
Lapsed vanuses 6-12 võiks magada vähemalt 9,5-10 tundi ja vanuses 12-18 on vajalik 8,5 kuni 10 tundi.

Lisaks Kene Verniku veebi teel kuulatud töötoale, said õpilased vastavalt enda huvile valida kaks töötuba koolimajas kohapeal.

● Miks peaks tehisintellekt meie maailma vallutama? Otto Mättas (TalTech)
● Millised on sinu head oskused ja tugevused? Krista Niit (Tallinna Karjäärikeskus)
● Fotograafia Kati Rohtla (Katigraaf)
● Cachy mäng Heidi Kaldlaur
● Kuidas saan olla rahatark? Heleriin Pihla (SEB Pank)
● Kuidas ma saan investeerida? Martin Uutman (Harju Ettevõtlus- ja Arenduskeskus)
● Beseerulli valmistamine Kelli Rinne
● Minu ideaalne klassiekskursioon Jarmo Saareoja
● Museaalid, nende valimine ja kirjeldamine Merlin Lumiste (Eesti Maaelumuuseumid)
● Oma silm on kuningas Laura Roos (MTÜ YFU Eesti)
● Puu mudeli valmistamine Sven Naarits
● Rahatarkuse VR mäng Grete Koho (Swedbank)
● Reis ümber Minu „Kuidas sotsiaalmeedia mõjutab minu enesekindlust? Jane Timofejev ja Hannaliisa Kaseorg
● Sukeldume seenemaailma hobimükoloog Sander Sink
● Robotid ja robootika Ivo Müürsepp (TalTech)
● Süsihappegaasiraketi valmistamine Kaija Seepter
● Taekwondo Alexander Galaktionov (spordiklubi Idablokk)
● Töötamine kriminaalbüroos Maarja ja Kristi

Päeva lõpus kogunesid õpilased aulasse. Pärast lõunasööki tehti kiire sirutus ja võimlemispaus. Direktor Triinu Luiga tuletas enda kõnega meelde, miks on oluline koolis kogeda ka teistmoodi päevi. Ta tänas õpetajaid ja töötajaid, kes panustasid kogu nädala õnnestumisse.
Ootamatu lõpu päevale pakkus üllatusesineja villemdrillem, keda hoiti ka õpetajate eest saladuses. Kui ta lavale astus oli korraks aulas vaikus, mis väljendas vau-efekti. Üllatus oli korda läinud. Seejärel hakati juba mõnusalt lava ette liikuma ja kaasa elama. „Kui me oleme koos, siis mul on hea!”. Just nende sõnadega saatis villemdrillem noored esimesele koolivaheajale ning pani ägeda punkti teadusnädalale ja Teistmoodi Õppimise Päevale.
Muidugi oli pärast esinemise lõppu võimalus küsida autogrammi ja teha koos pilti.

Eriliseks tegid teadusnädala ja Teistmoodi Õppimise Päeva külalised, õpetajad, pered teadusõhtul ning muidugi just õpilased ise. Korraldusmeeskonna üleskutsele, et panustada kogu nädala õnnestumisse reageerisid mitmed õpilased. Nende õpilaste tegutsemise õhin oli sütitav.
Järgmine Teistmoodi Õppimise Päev toimub juba kevadel 2023. Korraldusmeeskond jätkab edasi enda tööd. Kui sul on õpilasena huvi panustada, siis liitu järgmise ÕE koosolekuga või pöördu huvijuht poole.
Ka vanemad ja kogukonna liikmed on oodatud erinevatel kooli üritustel panustama. Miks mitte luua ka vanematest korraldusmeeskond, kes võtab siis enda kanda mõne konkreetse ürituse või on panustamas erinevate ülesannetega erinevatel üritustel. Mõtete korral kirjuta huvijuhile.

Teadusnädala ja TÕPi meeskond kuulusid: Jarmo Saareoja, Sven Naarits, Kaija Seepter, Helen Ball, Aljona Johanson, Kati Metsaots, Triin Münt, Merike Sepp ja Liliana Kester, Kiira Perolainen, Anna-Liisa Lumiste, Janari Schvede, Jane Tamm, Anu Pärn ja Heidi Kaldlaur

Rohkem pilte näeb SIIT.
Pildistas 9. klassi õpilane Kertu Liis Kaarus. 

If you have a deadline looming, you might be considering hiring an essay writer for you. These services will work to meet this deadline. You don't have to worry about completing your papers on time; they will work quickly and efficiently to meet your requirements. You can also be assured that their writers will provide top-quality writing and won't reveal your identity to the writer. The essay writing services will ensure that you get exactly what you need, and that they will follow the deadline to the letter. Pornlux.com tube